Hogyan válasszunk fugázót hidegburkoláshoz?

2020-11-30 12:27 - Már az emberiség építési történetének kezdetén fontos szerepet töltöttek be a burkolatok, gondoljunk csak a Mezopotámiában használt terrakotta szegecsekre. A végső megjelenés meghatározói a burkolatok hiszen díszítünk, védünk, lezárunk, határolunk velük.

Napjainkban is nagyobb jelentőséget tulajdonítunk egy igényes burkolatnak – legyen szó az alkotó elemek kialakításáról vagy csak a színről – mint mondjuk az alatta lévő vakolatnak. Minden olyan szerkezet, mai látható és szem előtt van (nyílászárók, burkolatok, festés, bútorok stb.) fontos tartalommal bírnak, mert meghatározzák a bennünket körbevevő környezetet – legyen szó munkáról vagy a pihenés teréről- és ki is fejez ízlésünket.

A hidegburkolati rendszerek egyik legfontosabb eleme a fugázó. Hézagot zár, segíti a burkolat fektetését és ritmizálja a felületet. A megfelelő fuga kiválasztásakor fontos, hogy ne csak a termék végső színére koncentráljunk.

Nyilván nehéz feladat a számunkra legmegfelelőbb fugázót kiválasztani, hiszen egy áruházban is megszédül az ember a polcok előtt, ahol széles kínálat áll rendelkezésünkre és mindegyik termék mást ígér.

A fugázóanyag kiválasztásakor a legfontosabb ismérvek:

  • A „beépítési mód” azaz, hogy keskeny- vagy széles fugázó (a keskeny általában 1-10 a széles 5-20 mm közötti szélességben alkalmazható) – tegyük fel, hogy 5 mm-es fugát szeretnénk kialakítani, akkor jobban megtérül ha keskeny fugázót alkalmazunk, mert ebben az esetben többet fizethetünk egy széles fugázóért és a plusz teljesítményt nem tudjuk kihasználni.
  • Flexibilitás, szilárdság: szabványok osztályba sorolják a különböző fugázókat is. Javasolt olyan fugázó választása ami CG2-es kategóriába van sorolva (CG1 a kisebb szilárdsági kategória). Nagyobb lesz a szilárdsága, ezért jobban ellen fog állni a fizikai behatásoknak.
  • Vízlepergetés, tisztíthatóság: a WA betűjelzéssel ellátott termékek vízfelvétele kisebb, ezért a tisztíthatósága is jobb lesz. Ez elsősorban világosabb színek esetén lesz fontos – pláne ha padlóra kerül.
  • Szín: minden gyártó más és más színkínálattal szerepel, de vannak természetesen átfedések. Ügyelni kell azonban arra, hogy ha pótlásra van szükségünk akkor azt az eredeti gyártótól szerezzük be, mert bár azonos lehet a két gyártó színének, mégis eltérő lehet az árnyalat
  • Bedolgozhatóság: eltérő alapanyagokból készülnek a különböző fugázó habarcsok, ezért a fizikai tulajdonságaikban és a bedolgozhatóságukban is jelentős eltérések lehetnek. Ezek ellenőrzéséhez ellenőrizzük a kiszerelésen a lemoshatósági időt (optimális a 10-20 perc), a feldolgozás időt – tehát, hogy a bekeverés után mennyi ideig használható (az ideális kb. 1 óra) és a járhatóságot – azaz, hogy a fugázás után mikor léphetünk a felületre (optimális kb. 1 nap).
  • Kiszerelés: Sokkal könnyebb a dolgunk ha a termék vödörben kerül forgalomba, mert ebben az esetben csak vizet kell hozzá adni és saját vödrében megkeverhető, illetve a fel nem használt poranyag visszazárható.

Néhány tanács a feldolgozáshoz:

  • Mindig tiszta burkolati felületen dolgozzunk miután a csemperagasztó már megkötött ésmegi is száradt (a bent maradt víz elszínezheti a fugázót).
  • Azokat a mázas kerámia felületeket ahol a lerakott lapok szélein nincs máz, javasolt a mázatlan részeket nedvszívás kiegyenlítő alapozóval átkenni így biztosítható a fugázó egyenletes kötése.
  • A felületet átmosását csak tiszta vízzel mossuk át, amíg a kötés tart
  • A teljes terhelhetőség eléréséig óvjuk a felületet!

A fugázási feladatok ideális terméke a SAKRET FF Keskenyfugázó. Most új, vödrös kiszerelésben kerül forgalomba. A színkínálat is megújult – a két új színünk: mogyoró és mandula. A vásárlói szokások és a burkolólapok kínálatának változásához igazítottuk kínálatunkat.