Vakolás, betonozás hideg időben

2021-08-27 07:51 - Betonozási szempontból hideg időnek nevezzük Magyarországon, általában október közepétől, április közepéig tartó időszakot, amikor három nap átlag hőmérsékleti maximuma nem haladja meg a +15 C°-ot! Ennél még pontosabban, a téli betonozás minősége érdekében a legfontosabb teendőket, az éjszakai minimum hőmérséklet alapján, az alábbi hőmérsékleti fokozatokkal határozhatjuk meg:

I. Fokozat, +5 és 0 C° között.

A betont meleg vízzel javasolható keverni, úgy, hogy a bedolgozási hőmérséklet tömegbetonoknál (alapok, 30-40 cm-nél vastagabb szerkezetek) esetén +5 C° felett, normál szerkezetek (födémek, lépcsők, pillérek, áthidalók esetében amelyek legalább 15- 25 cm szerkezeti vastagságúak) + 10 C° felett legyen. Az elkészült szerkezetet védeni, takarni szükséges fólia-terfil-fólia rétegekkel. Alkalmazható hőszigetelő lemezekkel történő borítás is.

II. Fokozat, 0 és -5 C° között.

A betonkeveréket +5 %-al magasabb cementadagolással (ezek lehetnek magas hőfejlődésű és/vagy gyorskötő cementek), meleg vízzel (maximum +55 C°-os) és fagyásgátlószer adagolással, kell keverni. A keverék előállításához fagyott adalékanyagot felhasználni nem szabad. A bedolgozási hőmérséklet tömegbetonoknál +5 C° normál szerkezeteknél +10 C° feletti legyen. Az elkészült szerkezetet kihűlés elleni védelmét tömegbeton esetén hőszigetelő takarással, normál szerkezetek esetén fűtéssel szükséges biztosítani. Ebben a hőmérsékleti tartományban javasolt a kötőanyag mennyiség gondos számolása.

III., Fokozat, -5 és -12 C° között.

-5 és -12 C° közötti hőmérséklet tartományban nem javasolt a munkavégzés, mert csak különleges intézkedésekkel biztosíthatóak a feltételek. Ebben a hőmérséklet tartományban már jelentős szilárdság csökkenéssel számolhatunk. Ha mégis a betonozás mellett döntünk, akkor, a betonkeveréket +10% magasabb cement-adagolással, meleg vízzel és előmelegített adaléka-nyaggal, fagyásgátló és képlékenyítő szer adagolásával kell elkészíteni. A bedolgozási hőmérséklet tömegbetonoknál +8 C°, a normál szerkezeteknél +12 C° felett legyen. A munkahelyen, a betonozás előtt a zsaluzat és a vasszerelés előmelegítéséről, fagymentesítéséről, hó és jégtelenítéséről gondoskodni kell. Az elkészült szerkezetet vastag hőszigetelő takarással (nádpadló vagy két fóliaréteg közötti többrétegű geotextília vagy filc takarással) kell védeni, és a szerkezet fűtéséről gondoskodni szükséges. A fűtés időtartama tömegbetonok esetében 3 napon keresztül, normál szerezetek esetében 5 napon keresztül indokolt.

IV. Fokozat -12 C° alatt.

Alapvetően kerülni kell a betonozást! Ha ez mégis elkerülhetetlen, a fentiek betartásán túl a szerkezet megvédésére helyezzünk még nagyobb figyelmet, a hőszigetelés hatékonyabbá tételével érhetünk el kielégítő megoldást!